Akne se u pravilu javljaju u pubertetskoj dobi, no mogu biti dugotrajan estetski i psihološki problem i kod starijih. Liječenje zahtijeva dobru terapiju, strpljenje i upornost.

Uzroci

Uzročnici akni ne mogu se utvrditi sa stopostotnom sigurnošću. No, presudni čimbenici su:

 • hormonska aktivnost (ulazak u pubertet)
 • stres koji pokreće povećano lučenje hormona nadbubrežnih žlijezda
 • upotreba anaboličkih steroida
 • genetska predispozicija
 • uzimanje nekih lijekova

Simptomi

Upaljena ispupčenja crvene boje ispunjene sadržajem – upalni komedoni. Neupaljene lojne žlijezde, tzv. epidermoidne ciste, mogu se pojaviti zajedno s aknama ili samostalno.

Nakon nestanka rana mogu ostati mali ožiljci.

Cilj

U liječenju akni potrebno je prije svega:

 • usporiti produkciju loja
 • pravilno očistiti pore
 • zaustaviti rast bakterija antiseptičkim ili antibiotskim pripravcima
 • uspostaviti ravnotežu fiziološke flore na površini kože
 • spriječiti razvoj novih akni
 • spriječiti nastajanje ožiljaka ili postojeće učiniti manje vidljivima
 • primijeniti lokalne preparate – retinoide u obliku krema, gela i losiona
 • uzimati antibiotike u obliku kapsula u kombinaciji s oralnom kontracepcijom ako je primjerena
 • primjeniti antiandrogene lijekove poput isotretionina

Terapija

Tretmani akni

 • medicinski kemijski piling
 • mikrokirurgija akni
 • injekcije steroida
 • IPL terapija

Tretmani ožiljaka

 • hijaluronski fileri
 • medicinski kemijski piling
 • medicinska dermoabrazija
 • pixel radiofrekvencija
 • PRP – terapija matičnim stanicama

Najčešća pitanja i odgovori o aknama

Mogu li se trajno riješiti akni?

Akne su kronična bolest. Važno je započeti primjerenu terapiju što ranije. Način liječenja određuje se individualno. Kod nekih osoba rezultati su brzi i trajni, dok je u drugim slučajevima potrebno provođenje višegodišnjih tretmana liječenja i održavanja.

U kasnim sam 30-ima, kako to da još uvijek imam akne?

Na pojavu akni kod nekih osoba utječu stres, hormonske promjene, terapija nekim lijekovima. Akne u kasnijoj dobi zahtijevaju i drugačiji način liječenja.

Mogu li se ukloniti ožiljci nastali od akni i kako?

Ovisno o tipu ožiljaka neki se mogu ukloniti, neki značajno smanjiti, i to kombinacijom različitih tretmana koji uključuju frakcijsku radiofrekvencijsku terapiju, karboksiterapiju, mezoterapiju, medicinske kemijske pilinge, dermoabraziju i popunjavanje ožiljaka hijaluronom.

Je li preporučljivo koristiti šminku unatoč aknama?

Dapače, kvalitetni dermatološki puderi postoje za sve tipove kože.

Koliko traje liječenje akni?

Liječenje akni prosječno traje 6 mjeseci.
Nakon toga potrebni su tretmani i terapija održavanja.

Je li pojava akni povezana s načinom svakodnevnog života (stres, neredovita/loša/nezdrava prehrana, pušenje, alkohol)?

Točno je da će stres i nepravilna prehrana (gluten) te loše životne i prehrambene navike, pogotovo pušenje i alkohol, mogu povećati probleme s aknama.

Koja je cijena tretmana?

Cijena tretmana ovisi o stanju bolesti koje će na prvom pregledu utvrditi dermatolog i prema tome preporučiti daljnju terapiju.

Više o aknama

U razvoju akni u koži se zbivaju višestruke promjene kao što je pojava roževine oko izvodnog kanala lojnice, dolazi do pojačane produkcije i sekrecije loja, a ulogu u razvoju upale imaju i komenzalne bakterije. Kako ne postoji jedinstveni uzročnik za nastanak akni, tako ne postoji niti jedinstvena terapija, već je pristup u liječenju akni strogo individualan.

Smatra se da je glavni uzrok promjena hormonski utjecaj androgena dehidroepiandrosteron sulfata (DHEA-S), kao i prisutnost receptora za androgene hormone. Akne često dovode do psihosocijalnih poremećaja, stoga u teškim oblicima ponekad valja konzultirati i psihologa.

Dijagnoza akni se postavlja na temelju kliničke slike i povijesti bolesti, nakon čega se odlučuje i dogovara o terapiji.

Liječenje akni obično traje više mjeseci, a uključuje čitav niz lokalnih preparata, koji se često kombiniraju s lijekovima i dermatološkim tretmanima.
Naime, zabluda je da se srednje teški i teški oblici akni mogu riješiti samo lokalnim pripravcima kao što su losioni, kreme ili gelovi.

Ova vrsta pripravaka može biti djelotvorna samo kod blagih oblika akni. Lokalni pripravci uključuju benzoil peroksid, rezorcinol i salicilnu kiselinu, kao i antibiotik za lokalnu primjenu. Kod značajne upale provodi se terapija antibiotskim kapsulama na usta.

U slučaju pojave akni kod djevojaka i žena, obavezno treba provesti i hormonalnu obradu, UZV pregled jajnika i ginekološki pregled, krvnu sliku, test koagulacije te se na temelju tih nalaza provodi i terapija oralnim kontraceptivima.

Terapija akni

Terapija akni se ponekad mora provesti i isotretinoinom, lijekom iz grupe retinoida, derivata A vitaminske kiseline. Za uvođenje terapije ove vrste, mora se provesti potrebna obrada prije uvođenja lijeka, uz pridržavanje svih mjera opreza za vrijeme terapije.

Za vrijeme terapije akni, slobodno je korištenje pudera za lice, kako bi se prikrile promjene. Danas postoje dermatološki testirani puderi, namijenjeni problematičnoj koži, koji uvelike doprinose psihičkoj stabilnosti i sigurnosti kod osoba s aknama, kako bi one što lakše prolazile kroz njihovo liječenje.

Takvi puderi postoje u različitim nijansama i teksturama te se mogu prilagoditi svim tipovima kože. U tijeku terapije akni, vrlo često je potrebno koristiti i sredstvo za zaštitu od sunca, oznake spf 30 do spf 50+, čije formulacije su prilagođene problemu na koži lica, tako da variraju od laganih fluida do kompaktnijih pudera za prikrivanje većih nepravilnosti na koži.

Terapije akni obično traju više mjeseci, prosječno 6 mjeseci, a ako su akne dio sindroma policističnih jajnika, liječenje se provodi timskim radom dermatologa, endokrinologa i ginekologa.

Analizom mikronutrijenata, vitamina, minerala i elemenata u tragovima, postavlja se indikacija za eventualnu terapiju točno određenim mikronutrijentima, obično u vrlo visokim koncentracijama.

Lijekovi

Uz navedene lijekove, bilo da su primijenjeni u obliku tableta ili kapsula, odnosno u slučaju samo lokalne terapije, neizostavni su posebni terapijski postupci dubinskog čišćenja akni, provođenje medicinskih kemijskih pilinga, od površinskih do srednje dubokih.

Ovisno o uzrocima akni, vrlo često je potrebno provoditi i tretmane održavanja, jednom mjesečno ili jednom u 4 do 6 tjedana, odnosno jednom u dva mjeseca. Vrsta tretmana održavanja je prilagođena kožnim promjenama. Naime, tretmani i njihova kombinacija su strogo individualni i ne postoje sheme prema kojima se liječenje provodi. Čak ukoliko se akne ponovno jave, nastavak tretmana nije isti kao u prethodnom postupku, jer je vrlo često oblik i intenzitet akni različit od prethodnih tretmana.

Ukoliko se akne jave kasnije u životu, primjerice u razdoblju perimenopauze, provodi se kompletna obrada koja uključuje i alergološka testiranja i analizu hormona iz sline, te ukoliko to nalazi i dosadašnja anamneza dozvoljavaju, uvodi se i tretman bioidentičnim hormonima.

U slučaju da akne rezultiraju pojavom ožiljaka, moguće je provoditi i terapiju ožiljaka po smirenju upale, a terapija se provodi kombinacijom različitih tretmana koji uključuju frakcijsku radiofrekvencijsku terapiju, karboksiterapiju, mezoterapiju, medicinske kemijske pilinge, dermoabraziju i popunjavanje ožiljaka hijaluronom. Nakon svih ovih tretmana, pacijenti se mogu vratiti svakodnevnom životu. Tretmani se, dakle, provode različitim ritmom primjene i u različitim kombinacijama te su strogo prilagođeni individualnim potrebama.

Više o uklanjaju ožiljaka

Više o uklanjaju ožiljaka i tetovaža pročitajte ovdje.