Gotovo da nema tvari u našem okolišu koja nije potencijalni uzročnik alergije.
Alergene možemo podijeliti u dvije velike skupine:
INHALACIJSKI ALERGENI
Inhalacijski alergen – pelud trava, stabala i korova, grinje, kućna prašina, plijesan, epitelne stanice pasa i mačaka itd., uzrokuju alergije na tvari koje u organizam unosimo udisanjem.
Nakon što prestankom cvatnje drveća, trava i korova završi sezona peludne alergije, počinje sezona tzv. zimskih alergija. Naime, iako su prisutni cijele godine, tijekom sezone centralnog grijanja pojačavaju se simptomi alergije na prašinu, grinje i kućne ljubimce. Simptomi ovih alergija slični su klasičnoj prehladi (kihanje, curenje nosa ili svrbež), ali ne prolaze kao klasična prehlada.
NUTRITIVNI ALERGENI
Nutritivni alergeni u organizam se unose hranom. Najčešći alergeni u ovoj skupini su: kikiriki, orasi, bademi, lješnjaci i drugi orašasti plodovi, riba, rakovi, školjke i ostali morski plodovi, jaja, soja i druge žitarice, jagode i kivi.
Alergija na hranu
Za alergiju na hranu nema lijeka pa je jedini način potpuno izbjegavanje hrane koja ju uzrokuje. Interesantno je napomenuti da su ljudi koji su alergični na pelud nerijetko alergični i na jabuke, mrkvu, sirovi krumpir, grašak, kivi, celer, a ljudi alergični na jaja često na kožnim testovima reagiraju i na piletinu, iako u stvarnosti piletinu mogu jesti bez posljedica. Jednom izražena alergija može nas pratiti cijeli život,
a može se i povući nakon nekog vremena. Primjerice, alergije na mlijeko najčešće se javljaju kod male djece, no kasnije se često potpuno povlače.
Treba istaknuti i činjenicu da su neki ljudi alergični na namirnicu u svim oblicima, dok kod drugih reakcija ovisi o načinu na koji je namirnica tretirana.
Uz ove dvije velike skupine često se javljaju i alergijske reakcije na lijekove među kojima je na prvom mjestu penicilin, zatim alergije na ubode insekata i tvari iz našeg radnog okruženja.