Lasersko uklanjanje dobroćudnih izraslina

Seboroične keratoze, fibrome, hemangiome (crvene točkaste promjene – umnožene kapilare koje se mogu nalaziti na koži lica, trupa ili ekstremiteta) i ostale dobroćudne izrasline na koži moguće je odstraniti laserskim tretmanom*, uz lokalnu anesteziju i uz relativno brzi oporavak.

  • Laserski tretman preporučuje se raditi u hladnom dijelu godine.
  • Tretman ovisno o zahvaćenoj površini može trajati do 60 minuta.
  • Broj tretmana određuje se individualno, a ovisi i o reakciji pacijenta.
  • Oporavak traje 7 – 14 dana.
  • Nakon tretmana nanosi se krema prilagođena izgledu kože pacijenta.
  • Potrebno je ne izlagati se suncu mjesec dana nakon tretmana i svakodnevno nanositi kremu sa zaštitnim faktorom SPF 50+.

*Za uklanjanje kapilara i hemangioma koristimo Quadrostar + diodni laser  532 nm.

Više

Što su hemangiomi?

Hemangiomi su crvene ravne ili ispupčene tvorevine, točnije to su umnožene kapilare  u obliku  crvenih točkastih promjena koje se mogu nalaziti bilo gdje na koži lica, trupa ili ekstremiteta.

 

Kako radi laser?

Laserska zraka prepoznaje crvenu boju kapilara i hemangioma, tj. hemoglobin u krvi koji je takozvana  ciljna kromofora te oslobađa veliku  toplinsku energiju kojom  koagulira  krv  i na taj način se izaziva i upalna  reakcija  tretirane  kapilare i hemangioma, te se posljedično sljepljuju stjenke kapilara i nakon nekoliko tretmana  kapilare su manje i  na kraju u potpunosti nestaju.

Tijekom tretmana osjeća se peckanje kože, ali se taj osjećaj peckanja umanjuje hlađenjem tretiranog područja  hladnim oblozima koji se apliciraju  i  odmah nakon laserskog tretmana.

 

Koliko tretmana  je potrebno  za uklanjanje  kapilara?

Broj  tretmana je individualan i ovisi  o broju i  veličini kapilara. U prosjeku  je  potrebno 3-4  tretmana s razmakom između tretmana od 3 do 4 tjedna.

Za  lasersko uklanjanje hemangioma potrebno je 1-2  tretmana, što ovisi  o veličini hemangioma. Za manje hemangiome često je dovoljan samo jedan  tretman.

 

U kojem dijelu  godine se  rade  laserski tretmani?

Laserski tretman najbolje je raditi u jesensko-zimskim mjesecima.

 

Koliko traje oporavak nakon laserskog tretmana?

Odmah  nakon laserskog tretmana  prisutno je  crvenilo i blagi otok tretiranog  područja koji prolaze  u roku od  24 sata. Također, normalna je pojava sitnih krastica na tretiranom području, koje nestaju za 3-4 dana, a mogu se slobodno prekrivati korektorom.

 

Koje su kontraindikacije za laserski tretman?

Ne  preporuča se  raditi laserski tretman  trudnicama i osobama  koje boluju od epilepsije.

 

Što je bitno u vezi s njegom kože nakon laserskog tretmana i koje su mjere prevencije?

Nakon laserskog tretmana potrebno je kroz 5-7 dana aplicirati  umirujuću i epitelizirajuću kremu koju propisuje  dermatolog. Obavezna je  zaštita od sunca s kremama SPF 50+ za sunčanih dana, najmanje  mjesec dana nakon tretmana laserom.

U cilju sprečavanja pojave novih kapilara preporučuje se upotreba krema SPF 50+  cijele godine.

Ne preporuča se solarij i sauna, konzumacija vrućih napitaka i jako začinjena i ljuta hrana.