Proširene kapilare i vene

SKLEROZACIJA ILI SKLEROTERAPIJA

Što je sklerozacija ili skleroterapija?

Sklerozacija ili skleroterapija je klasični način liječenja proširenih vena na donjim ekstremitetima. Radi se o jednostavnoj i brzoj ambulantnoj metodi, a postupak se izvodi na način da se u lumen proširene vene injicira sklerozirajuće sredstvo s ciljem sljepljivanja stjenke krvne žile i njezinog definitivnog zatvaranja.

Kako se provodi skleroterapija?

Skleroterapija se provodi u ležećem položaju, a tretirati se mogu sve vidljive i palpabilne vene na donjim ekstremitetima. Skleroterapija vremenski traje najčešće do jedan sat.

Koliko je potrebno tretmana?

Ukupan broj tretmana ovisi o opsežnosti kapilara i proširenih vena na nogama te ga nije moguće unaprijed odrediti. Tretmani se mogu ponavljati u vremenskim razmacima od 2-3 tjedna između pojedinih tretmana.

Što se preporučuje nakon tretmana?

Nakon tretmana savjetuje se hodati najmanje pola sata, izbjegavati vruće kupke i saune idućih mjesec dana te nošenje kompresivnih čarapa.

Koje su nuspojave?

Nakon tretmana moguće su nuspojave poput pojave boli na mjestu uboda koja može trajati od 1-7 dana, svrbeža uzduž liječenih varikoznih vena u trajanju od nekoliko sati do nekoliko dana, nastanka hiperpigmentacija te, prolazno, pojave jače upale, nekroze i upalnih čvorića na mjestima uboda.

Možemo li skleroterapijom prevenirati nastanak novih proširenih vena?

Treba naglasiti da se skleroterapijom ne liječi uzrok nastanka proširenih vena, stoga njome ne možemo spriječiti nastanak novih, kao ni recidiv odnosno ponovnu rekanalizaciju ranije tretiranih proširenih vena.

Više

PROŠIRENE KAPILARE I VENE
Proširene kapilare na koži

Proširene kapilare na koži, ukoliko se pojave, predstavljaju permanentno proširene površinske male krvne žile epidermisa. Ponekad mogu biti toliko gusto smještene da se stiče dojam homogenog crvenila kože. Boljim  uvidom u promjenu može se vidjeti da je riječ o gustoj finoj mreži tankih kapilara. Pritiskom na promjenu, nastaje samo kratkotrajno bljedilo. Proširene kapilare mogu se na koži javiti kao posljedica sklonosti kože njihovom razvoju, odnosno u sklopu različitih sindroma, ili su pak posljedica vanjskih utjecaja na kožu. Od vanjskih utjecaja valja izdvojiti štetni učinak ultraljubičastog zračenja.

Proširene kapilare na licu

Proširene kapilare na licu počinju se javljati već u doba puberteta, iako se najčešće razvijaju u srednjoj i kasnijoj životnoj dobi. Ponajprije, njihov nastanak je određen genetskom predispozicijom i utjecajem vanjskih čimbenika.

Kapilare se mogu korigirati laserskim tretmanom, korištenjem lasera valnih duljina upravo za rješavanje kapilara. Tretman laserskog uklanjanja kapilara provodi se u razmacima od 3-4 tjedna, u hladnom dijelu godine i obično je potrebno 5-6 tretmana. Učinak traje obično od više mjeseci do više godina, ovisno o Vašoj koži i sklonosti razvoju kapilara. Tretmani, ovisno o regiji koja se tretira i osjetljivosti kože, izazivaju različite reakcije, od bezbolne do osjećaja peckanja  i manje bolnosti.

Proširene kapilare i vene na nogama nastaju uslijed genetske sklonosti, a negativno na njih utječe i stil života. Naime, dugotrajno stajanje na jednom mjestu, fizički naporan rad, prekomjerna tjelesna težina, ravna stopala, oralna kontracepcija i trudnoća, znatno utječu na nastajanje proširenih kapilara i vena,  a vjerojatnost njihovog nastanka svakako je veća ukoliko za to postoji genetska sklonost. S obzirom da se stanje dodatno pogoršava kod izlaganja toplini, kod osoba s ovim problemima ne savjetuje se boravak u sauni, izlaganje suncu, solarij ili korištenje termalnih voda.

Simptomi

Simptomi variraju od sitnih, paučinastih vena, i blagog otoka gležnjeva, preko proširenih vena, do pojave otekline cijele potkoljenice, s pojavom promjena na koži u vidu hiperpigmentacija, ekcema, otvrdnuća, i pojave rana na potkoljenicama. Prvi simptomi koje osoba osjeća su osjećaj težine u nogama, iritacija kože i bolnost.

Kod proširenih vena zalisci vise nemaju svoju funkciju, i dolazi do zadržavanja krvi u venama i pogoršanja kliničke slike stanja na potkoljenicama.

Najbitnije je prepoznati bolest u najranijem stadiju i tako spriječiti razvoj eventualnih komplikacija. Znači da se već kod prvih simptoma, kao što je bol i težina u nogama, brzo umaranje, grčevi u nogama, osjećaj žarenja, otekline u predjelu gležnjeva te svrbež kože, treba javiti liječniku.

Skleroterapija

Skleroterapija ili sklerozacija je tehnika ubrizgavanja polidokalnol tekućine različitog postotka u proširene kapilare ili vene.

Unatoč snažnom tržištu lasera, skleroterapija ili sklerozacija kapilara i  manjih proširenih vena je i dalje zlatni standard u njihovom rješavanju, upravo zbog najmanjeg broja nuspojava. Sam postupak nije bolan, jedino se za vrijeme terapije može osjećati manje peckanje na mjestu ubrizgavanja tekućine. Ovisno o stupnju proširenosti kapilara i vena, određuje se broj tretmana koji može iznositi od 3-4 tretmana u blažim slučajevima, do petnaestak tretmana kod vrlo uznapredovalih slučajeva. Kako bi se rezultat zadržao, nakon ovih tretmana potrebni su i tretmani održavanja, koji se provode svakih nekoliko godina, ovisno o sklonosti razvoju novih kapilara. Ova vrsta tretmana je sigurna, s obzirom da se tretiraju površinske vene, koje nemaju nikakvu vitalnu funkciju, dapače smetaju estetski, a dugoročno predstavljaju i zdravstveni problem. Ovaj zahvat se provodi već desetljećima, te se kao takav smatra sigurnim i učinkovitim.

Što nakon zahvata?

Nakon zahvata, ovisno o promjeru kapilara odnosno vena koje se tretiraju, mogu zaostati prolazne masnice koje već u slijedećih sedam do deset dana prolaze. Nakon tretmana savjetuje se nositi elastične čarape najmanje još dva tjedna i noge ne izlagati suncu barem slijedećih mjesec dana nakon tretmana. Međutim, ako  tegobe predstavljaju veći subjektivni  ili estetski problem, a tada je obično već riječ i o zdravstvenom problemu, valja posegnuti i za invazivnim metodama liječenja. Danas postoji niz tehnika koje se koriste u liječenju vena donjih ekstremiteta, a vrsta tehnike određuje se u konzultaciji s liječnikom. To su metode sklerozacije pjenom pod kontrolom ultrazvuka, unutarnja  radiofrekventna kao i laserska  ablacija vene, ili modificirana klasična kirurška metoda liječenja.

Skleroterapija ili sklerozacija manjih kapilara i vena na nogama i dalje predstavlja „zlatni standard“ za njihovo tretiranje, dakle i dalje je vodeći tretman, jer u usporedbi s laserom za kapilare donjih ekstremiteta broj nuspojava u vidu hiperpigmentacija i eventualnih ožiljaka je daleko manji nego kod lasera. Tretmane je idealno provoditi u hladnom dijelu godine.

Odabir tretmana provodi se prema indikaciji u dogovoru s liječnikom.

Cjenik

MEDICINSKA DERMATOLOGIJA

Specijalistički pregled – prvi pregled opći 300,00 kn
Specijalistički pregled – prvi pregled kože cijelog tijela 600,00 kn
Specijalistički pregled – prvi pregled akne, rozaceja 550,00 kn
Specijalistički pregled i dermatoskopija vlasišta – ispadanje kose 600,00 kn
Dermatoskopija jedne pigmentne promjene 400,00 kn
Drugo mišljenje 600,00 kn
Konzultacije 600,00 kn
Kontrolni pregled 250,00 kn
Krioterapija, elektrokoagulacija, ekskohleacija 400 kn (cijena po promjeni)
Uklanjanje seborojičkih keratoza po regijama 1500,00 kn (cijena po tretmanu za jednu regiju*)
Operativni zahvat u lokalnoj anesteziji – mali 1000,00 kn (cijena po promjeni)
Operativni zahvat u lokalnoj anesteziji – srednje veliki 2000,00 kn (cijena po promjeni)
Operativni zahvat u lokalnoj anesteziji – veliki 3500,00 kn (cijena po promjeni)
Aplanacija promjene – shave excisio 850,00 kn (cijena po promjeni)
Biopsija 850,00 kn
Patohistološka analiza 350,00 kn (cijena po promjeni)
Incizija ateroma u lokalnoj anesteziji 1500,00 kn (cijena po promjeni)
Fototerapija (UVB, PUVA) 600,00 kn (u cijenu uključeno 10 terapija)
Iontoforeza (Hidrex terapija) – terapija protiv znojenja dlanova iili tabana 900,00 kn (u cijenu uključena 10 tretmana)

ESTETSKA DERMATOLOGIJA

Kombinirani kemijski piling 1200,00 kn
Obagi 3 step peel – paket od 3 tretmana 6000,00 kn
Obagi 3 step peel – jedan tretman 2500,00 kn (cijena jednog tretmana)
Obagi 3 step peel (lice, vrat i dekolte) – paket od 3 tretmana 9000,00 kn
Obagi 3 step peel (lice, vrat i dekolte) – jedan tretman 3500,00 kn (cijena jednog tretmana)
Terapija hiperpigmentacija Dermamelanom 5000,00 kn (u cijenu uključena 3 tretmana)
Mikrokirurgija akne 1750,00 kn (cijena po tretmanu)
Terapija pomlađivanja matičnim stanicama – PRP terapija (microneedling) 2550,00 kn (cijena po tretmanu za jednu regiju**)
Terapija pomlađivanja matičnim stanicama – PRP terapija (PRP Plus plazma fileri) 4550,00 kn (cijena po tretmanu za jednu regiju**)
Mezoterapija lica (microneedling) 1550,00 kn (cijena po tretmanu)
Mezoterapija lica (dermaroller) 2050,00 kn (cijena po tretmanu)
Biorevitalizacija lica (mezoterapija) 2550,00 kn (cijena po tretmanu, u cijenu uključena anestetska krema)
Mezoterapija bora oko očiju (microneedling) 850,00 kn (cijena po tretmanu)
Mezoterapija bora oko očiju (dermaroller) 1350,00 kn (cijena po tretmanu)
Mezoniti za lifting lica 3500,00 kn (cijena po regiji)
Silhouette Soft niti za podizanje, zatezanje i oblikovanje lica 4500,00 kn (cijena po paru niti)
Terapija bora botulinom 50 jedinica 2550,00 kn (cijena po ampuli)
Terapija hiperhidroze botulinom 100 jedinica 4100,00 kn (cijena po ampuli, u cijenu uključena anestetska krema)
Terapija hiperhidroze botulinom Dysport 5100,00 kn (cijena po ampuli, u cijenu uključena anestetska krema)
Rejuvenacija tretmanom Profhilo (1 ampula) 3050,00 kn (cijena po tretmanu, u cijenu uključena anestetska krema)
Popunjavanje bora dermalnim filerima HA – Juvederm, Restylane 0,5 mL 2550,00 kn (cijena po ampuli, u cijenu uključena anestetska krema)
Popunjavanje bora dermalnim filerima HA – Juvederm, Restylane 1,0 mL 3500,00 kn (cijena po ampuli, u cijenu uključena anestetska krema)
Popunjavanje bora dermalnim filerima PCL – Ellansé 1,0 mL 4500,00 kn (cijena po ampuli)
Popunjavanje bora dermalnim filerima CaHA – Radiesse 1,5 mL 4500,00 kn (cijena po ampuli)

Terapija keloida (kombinirana terapija)

cijena ovisi o površini, u cijenu uključena anestetska krema
≤2 cm² 500,00 kn
2-6 cm² 800,00 kn
4-6 cm² 1100,00 kn
6-8 cm² 1400,00 kn
8-10 cm² 1700,00 kn
Terapija ožiljaka dermalnim filerima 2550,00 kn (cijena po ampuli, u cijenu uključena anestetska krema)
Terapija ožiljaka nakon akne mezoterapijom (microneedling) 1750,00 kn (cijena po tretmanu, u cijenu uključena anestetska krema)
Terapija ožiljaka nakon akne mezoterapijom (dermaroller) 2050,00 kn (cijena po tretmanu, u cijenu uključena anestetska krema)
Uklanjanje strija (PIXEL radiofrekvencija, karboksiterapija, mezoterapija) 3500,00 kn (cijena po tretmanu za jednu regiju***)
Lasersko uklanjanje tetovaža (Laser tatoo) ****
≤2 cm² 900,00 kn
2-4 cm² 1300,00 kn
4-6 cm² 1550,00 kn
6-8 cm² 1800,00 kn
8-10 cm² 2250,00 kn
Lasersko uklanjanje crvenila, kapilara i hemangioma 1800,00 kn (cijena po regiji*)
Lasersko uklanjanje mrlja na šakama 1500, 00 kn (cijena po tretmanu)
Laserko uklanjanje mrlja na licu 2000,00 kn (cijena po tretmanu)
Plasmage – neinvazivni tretman korekcije gornjih i donjih vjeđa – paket od 3 tretmana 13.500,00 kn
Plasmage – neinvazivni tretman korekcije gornjih i donjih vjeđa – jedan tretman 5000,00 kn
Gornja blefaroplastika – korekcija gornjih vjeđa 7500,00 kn
Terapija otapanja masnog tkiva – kemijska lipoliza i mezoterapija 3500,00 kn (cijena po tretmanu po regiji*****)
Skleroterapija vena 650,00 kn (cijena po tretmanu)

TERAPIJA VLASIŠTA

Mezoterapija 2000,00 kn (cijena po tretmanu)
PRP terapija – terapija matičnim stanicama iz krvi 2000,00 kn (cijena po tretmanu)
Rigenera terapija – terapija matičnim stanicama iz tkiva 7500,00 kn (cijena po tretmanu)

VAGINALNA REJUVENACIJA

Vaginalna rejuvenacija matičnim stanicama – PRP terapija 2550,00 kn
Vaginalna rejuvenacija hijaluronskim filerima 4600,00 kn
Kemijski piling 2000,00 kn
Terapija vulvodinije botulinom 50 jedinica 2550,00 kn
Labioplastika (korekcija stidnih usana) jednostrana 5100,00 kn (uključena anestetska krema)
Labioplastika (korekcija stidnih usana) obostrana 7600,00 kn (uključena anestetska krema)

DIJAGNOSTIKA

HPV genotipizacija (PCR tehnika) 600,00 kn
WOOD dijagnostika 50,00 kn
Mikološka pretraga 250,00 kn
Mikrobiološki bris kožne promjene – aerobi 250,00 kn
Mikrobiološki bris kožne promjene – anaerobi 250,00 kn
Ureja izdisajni test na Helicobacter pylori 350,00 kn
Simtomax test – test otkrivanja preosjetljivosti na gluten (određivanje IgG i IgA na DGP) 500,00 kn
Epikutani test na standardnu seriju alergena 500,00 kn
Prick test na inhalatorne alergene 500,00 kn
Prick test na nutritivne alergene 500,00 kn
Scratch test na konzervanse i aditive 400,00 kn
Kompletno alergološko testiranje 2000,00 kn (u cijenu uključen kontrolni pregled i očitanje epikutanog testa)
Bris uretre – Chlamydia trachomatis (PCR) 500,00 kn
Bris uretre – Candida albicans 250,00 kn
Bris uretre – bakteriološki aerobi 250,00 kn
Bris uretre – Mycoplasma hominis / Ureaplasma urealyticum 400,00 kn
Bris – Neisseria gonorrhoeae 350,00 kn
Obrada nespecifičnog uretritisa (C. trachomatis, Candida, aerobi, M. hominis, U. urealyticum, obrada po Meares i Stamey-u) 2090,00 kn
Patohistološka dijagnostika (PHD) 350,00 kn

*regija (r.): r. lice, r. vrat, r. dekolte, r. submamarno, r. gornji dio abdomena, r. donji dio abdomena, r. gornji dio leđa, r. srednji dio leđa, r. donji dio leđa, r. trup postranično
**regija (r.): r. lice, r. vrat, r. dekolte
***regija (r.): r. trbuh, r. bokovi, r. prednja strana natkoljenica, r. stražnja strana natkoljenica, r. gluteusi, r. nadlaktice, r. grudi
****cijena ovisi o površini i o ispunjenosti površine tetovažom, u slučaju manje ispunjenosti površine cijena se umanjuje za 10 odnosno 20%, u cijenu je uključena anestetska krema
*****regija (r.): r. trbuh, r. bokovi, r. koljena, r. podbradak, r. donji dio leđa