Proširene kapilare i vene

SKLEROZACIJA ILI SKLEROTERAPIJA

Što je sklerozacija ili skleroterapija?

Sklerozacija ili skleroterapija je klasični način liječenja proširenih vena na donjim ekstremitetima. Radi se o jednostavnoj i brzoj ambulantnoj metodi, a postupak se izvodi na način da se u lumen proširene vene injicira sklerozirajuće sredstvo s ciljem sljepljivanja stjenke krvne žile i njezinog definitivnog zatvaranja.

Kako se provodi skleroterapija?

Skleroterapija se provodi u ležećem položaju, a tretirati se mogu sve vidljive i palpabilne vene na donjim ekstremitetima. Skleroterapija vremenski traje najčešće do jedan sat.

Koliko je potrebno tretmana?

Ukupan broj tretmana ovisi o opsežnosti kapilara i proširenih vena na nogama te ga nije moguće unaprijed odrediti. Tretmani se mogu ponavljati u vremenskim razmacima od 2-3 tjedna između pojedinih tretmana.

Što se preporučuje nakon tretmana?

Nakon tretmana savjetuje se hodati najmanje pola sata, izbjegavati vruće kupke i saune idućih mjesec dana te nošenje kompresivnih čarapa.

Koje su nuspojave?

Nakon tretmana moguće su nuspojave poput pojave boli na mjestu uboda koja može trajati od 1-7 dana, svrbeža uzduž liječenih varikoznih vena u trajanju od nekoliko sati do nekoliko dana, nastanka hiperpigmentacija te, prolazno, pojave jače upale, nekroze i upalnih čvorića na mjestima uboda.

Možemo li skleroterapijom prevenirati nastanak novih proširenih vena?

Treba naglasiti da se skleroterapijom ne liječi uzrok nastanka proširenih vena, stoga njome ne možemo spriječiti nastanak novih, kao ni recidiv odnosno ponovnu rekanalizaciju ranije tretiranih proširenih vena.

Više

PROŠIRENE KAPILARE I VENE
Proširene kapilare na koži

Proširene kapilare na koži, ukoliko se pojave, predstavljaju permanentno proširene površinske male krvne žile epidermisa. Ponekad mogu biti toliko gusto smještene da se stiče dojam homogenog crvenila kože. Boljim  uvidom u promjenu može se vidjeti da je riječ o gustoj finoj mreži tankih kapilara. Pritiskom na promjenu, nastaje samo kratkotrajno bljedilo. Proširene kapilare mogu se na koži javiti kao posljedica sklonosti kože njihovom razvoju, odnosno u sklopu različitih sindroma, ili su pak posljedica vanjskih utjecaja na kožu. Od vanjskih utjecaja valja izdvojiti štetni učinak ultraljubičastog zračenja.

Proširene kapilare na licu

Proširene kapilare na licu počinju se javljati već u doba puberteta, iako se najčešće razvijaju u srednjoj i kasnijoj životnoj dobi. Ponajprije, njihov nastanak je određen genetskom predispozicijom i utjecajem vanjskih čimbenika.

Kapilare se mogu korigirati laserskim tretmanom, korištenjem lasera valnih duljina upravo za rješavanje kapilara. Tretman laserskog uklanjanja kapilara provodi se u razmacima od 3-4 tjedna, u hladnom dijelu godine i obično je potrebno 5-6 tretmana. Učinak traje obično od više mjeseci do više godina, ovisno o Vašoj koži i sklonosti razvoju kapilara. Tretmani, ovisno o regiji koja se tretira i osjetljivosti kože, izazivaju različite reakcije, od bezbolne do osjećaja peckanja  i manje bolnosti.

Proširene kapilare i vene na nogama nastaju uslijed genetske sklonosti, a negativno na njih utječe i stil života. Naime, dugotrajno stajanje na jednom mjestu, fizički naporan rad, prekomjerna tjelesna težina, ravna stopala, oralna kontracepcija i trudnoća, znatno utječu na nastajanje proširenih kapilara i vena,  a vjerojatnost njihovog nastanka svakako je veća ukoliko za to postoji genetska sklonost. S obzirom da se stanje dodatno pogoršava kod izlaganja toplini, kod osoba s ovim problemima ne savjetuje se boravak u sauni, izlaganje suncu, solarij ili korištenje termalnih voda.

Simptomi

Simptomi variraju od sitnih, paučinastih vena, i blagog otoka gležnjeva, preko proširenih vena, do pojave otekline cijele potkoljenice, s pojavom promjena na koži u vidu hiperpigmentacija, ekcema, otvrdnuća, i pojave rana na potkoljenicama. Prvi simptomi koje osoba osjeća su osjećaj težine u nogama, iritacija kože i bolnost.

Kod proširenih vena zalisci vise nemaju svoju funkciju, i dolazi do zadržavanja krvi u venama i pogoršanja kliničke slike stanja na potkoljenicama.

Najbitnije je prepoznati bolest u najranijem stadiju i tako spriječiti razvoj eventualnih komplikacija. Znači da se već kod prvih simptoma, kao što je bol i težina u nogama, brzo umaranje, grčevi u nogama, osjećaj žarenja, otekline u predjelu gležnjeva te svrbež kože, treba javiti liječniku.

Skleroterapija

Skleroterapija ili sklerozacija je tehnika ubrizgavanja polidokalnol tekućine različitog postotka u proširene kapilare ili vene.

Unatoč snažnom tržištu lasera, skleroterapija ili sklerozacija kapilara i  manjih proširenih vena je i dalje zlatni standard u njihovom rješavanju, upravo zbog najmanjeg broja nuspojava. Sam postupak nije bolan, jedino se za vrijeme terapije može osjećati manje peckanje na mjestu ubrizgavanja tekućine. Ovisno o stupnju proširenosti kapilara i vena, određuje se broj tretmana koji može iznositi od 3-4 tretmana u blažim slučajevima, do petnaestak tretmana kod vrlo uznapredovalih slučajeva. Kako bi se rezultat zadržao, nakon ovih tretmana potrebni su i tretmani održavanja, koji se provode svakih nekoliko godina, ovisno o sklonosti razvoju novih kapilara. Ova vrsta tretmana je sigurna, s obzirom da se tretiraju površinske vene, koje nemaju nikakvu vitalnu funkciju, dapače smetaju estetski, a dugoročno predstavljaju i zdravstveni problem. Ovaj zahvat se provodi već desetljećima, te se kao takav smatra sigurnim i učinkovitim.

Što nakon zahvata?

Nakon zahvata, ovisno o promjeru kapilara odnosno vena koje se tretiraju, mogu zaostati prolazne masnice koje već u slijedećih sedam do deset dana prolaze. Nakon tretmana savjetuje se nositi elastične čarape najmanje još dva tjedna i noge ne izlagati suncu barem slijedećih mjesec dana nakon tretmana. Međutim, ako  tegobe predstavljaju veći subjektivni  ili estetski problem, a tada je obično već riječ i o zdravstvenom problemu, valja posegnuti i za invazivnim metodama liječenja. Danas postoji niz tehnika koje se koriste u liječenju vena donjih ekstremiteta, a vrsta tehnike određuje se u konzultaciji s liječnikom. To su metode sklerozacije pjenom pod kontrolom ultrazvuka, unutarnja  radiofrekventna kao i laserska  ablacija vene, ili modificirana klasična kirurška metoda liječenja.

Skleroterapija ili sklerozacija manjih kapilara i vena na nogama i dalje predstavlja „zlatni standard“ za njihovo tretiranje, dakle i dalje je vodeći tretman, jer u usporedbi s laserom za kapilare donjih ekstremiteta broj nuspojava u vidu hiperpigmentacija i eventualnih ožiljaka je daleko manji nego kod lasera. Tretmane je idealno provoditi u hladnom dijelu godine.

Odabir tretmana provodi se prema indikaciji u dogovoru s liječnikom.