GINEKOLOGIJA

Ginekološki pregled

U ginekološkoj ambulanti Dermatlogiji Ivana Nola pod stručnim nadzorom dr. Sanje Boras spec. ginekologije i porodništva, moguće je obaviti kompletan specijalistički ginekološki pregled (PAPA test, UZV, mikrobiologija, HPV), dobiti stručne savjete i obaviti niz pretraga i zahvata.

Ginekologija

Obuhvaća

 • specijalistički pregled
 • Uzimanje Papa testa, prema potrebi svih mikrobioloških brisova, kao i bris na HPV
 • UZV dijagnostiku
 • Vođenje trudnoće
 • Operativne zahvate
 • Cijepljenje protiv HPV-a

 

Ginekološke djelatnosti:

 • Ginekološki pregled, PAPA test, stupanj čistoće
 • Ultrazvuk (standardni, Color Doppler )
 • Obrada i liječenje abnormalnih citoloških promjena vrata maternice
 • Tipizacija humanog papiloma virusa (HPV), mikrobiološki brisovi vrata maternice na aerobe, klamidiju, mikoplazme, ureaplazmu
 • Kolposkopija
 • Biopsija vrata maternice i ekskohleacija endocerviksa

 

Kontracepcija: odabir i savjetovanje o kontracepciji

 

Obrada neplodnosti:

 • Hormonska obrada, laboratorijske i mikrobiološke pretrage,
 • Folikulometrija (praćenje ovulacije)
 • UZVSIS (ispitivanje šupljine maternice)
 • HSSG (ispitivanje prohodnosti jajovoda)
 • Endokrinološki problemi (PCOS, nepravilni ciklusi, akne, dlakavost)

 

Pretrage u trudnoći:

 • Utvrđivanje trudnoće UZV
 • Nadzor trudnoće
 • Rani kombinirani probir
 • Double i triple test (testovi probira za kromosomske anomalije)
 • Anomaly scan (detaljan pregled anatomije ploda) između 18.-22. tjedna trudnoće

 

Mali zahvati:

 • postavljanje i uklanjanje intrauterinog uloška
 • uklanjanje polipa na grliću maternice
 • biopsija kod abnormalnog PAPA nalaza
 • incizija Bartolinijeve žljezde
 • uklanjanje kondiloma

KOLPOSKOPIJA

Kolposkopija je metoda kojom se pomoću optičkog instrumenta promatra površina vrata maternice (porcija).

Svrha kolposkopije je rano otkrivanje i bolje prikazivanje (sa povećanjem 20-50 puta) promjene na površini vrata maternice, koje ukazuju na atipično bujanje epitela. Na taj način se određuje mjesto sa kojeg se po potrebi uzima biopsija.

Danas je opće prihvaćena metoda screeninga za rak vrata maternice citološki razmaz po Papanicolau (PAPA). Kolposkopija je kliničko dijagnostička metoda za ispitivanje abnormalnog citološkog nalaza. To su dvije komplementarne metode kojima se ostvaruje bolja dijagnostička orijentacija i praćenje promjena na vratu maternice.

Prednost kolposkopije je što se može ponavljati, a da pri tome ne utječe na promjene epitela.

 

Metoda pregleda

Kolposkopija se ne razlikuje od ginekološkog pregleda. Položaj pacijentice je isti kao pri uobičajenom ginekološkom pregledu: u rodnicu se uvede spekulum (instrument kojim se pregledava rodnica i vrat maternice), zatim se na 20 cm od vanjskog spolovila postavi kolposkop.

Najprije se pregleda rodnica i porcija, te se vrat maternice premaže 3% octenom kiselinom.

Na taj način se optimalno prikažu površina i promjene epitela na površini vrata maternice.

Na isti način se primijeni Lugolova otopina.

Kolposkopski pregled je bezbolan.

RAK JAJNIKA

Pojavnost raka jajnika u Hrvatskoj iznosi 17-19/100000 žena, te se godišnje otkrije oko 300-400 novih slučajeva.

Rak jajnika ima vrlo lošu prognozu, a oko 70% bolesnica dolazi na pregled kada je bolest već uznapredovala, te se rak jajnika s razlogom zove tihi ubojica. Ipak bolest pokazuje svoje simptome, no oni se često ne prepoznaju. Preživljavanje bolesnica u III i IV stupnju bolesti je oko 25-30% i manje, a u I stupnju 90% što ukazuje na važnu potrebu što ranijeg otkrivanja bolesti ili barem postavljanje sumnje.

Smatra se da je 5-10% raka jajnika nasljedno. Obiteljski rak jajnika je pojam koji upućuje da se rak javlja kod srodnika prve i druge linije (majka-kćer- baka-teta), češće u ranijoj životnoj dobi, a što je više srodnika s rakom jajnika, dojke ili debelog crijeva, to je pojavnost viša. Najčešće se rak u obitelji javlja u konstelaciji majka-kćer i to 49,5%, ili sestra u 38% slučajeva, a opisani su i kod blizanki.

Metoda probira raka jajnika u općoj populaciji nije dala dobre rezultate, ali bi probir unutar ugroženih skupina to mogao znatno izmijeniti. Stoga je potrebno pojačati napore u kontroli ugrožene populacije, posebno unutar obitelji sa opterećenom anamnezom.

Potrebno je u smislu prevencije i ranog otkrivanja raka jajnika učiniti redovite ginekološke preglede, UZV iCD, te izvaditi tumorski biljeg CA 125 po potrebi, a danas je moguće odrediti i mutaciju na tumorskom supresorskom genu na 17. kromosomu (BRCA 1).

U dijagnozi raka jajnika posebno je potreban napor u ciljanoj obradi podataka iz anamneze, obiteljske anamneze, osobnih navika u životu, a od pretraga učiniti ginekološki pregled, UZV uključujući i color doppler (CD), te tumorski biljeg CA 125.

Doc.dr.sc. Petar Klarić

Anti-age ginekologija

Anti-age ginekologija ili regenerativna ginekologija želi uz pomoć suvremene tehnologije otkriti, prevenirati, tretirati i poništiti stanja i bolesti koje su vezane uz starenje organizma. Starenjem se često javljaju i promjene uzrokovane nastalom neravnotežom hormona – dobivanje na tjelesnoj težini, kosa se stanjuje ili pojačano ispada, česte su promjene raspoloženja, potištenost, gubitak životne energije, javljaju se valovi vrućine, tzv. „valunzi“, problemi sa snom i spavanjem, suhoća i istanjenost kože.

U anti-age hormonskoj terapiji koriste se prirodni, bio-identični hormoni. Terapija je individualna i određuje se nakon analize hormonalnog statusa iz krvi i sline. Temeljem dobivenih nalaza prepisuju se magistralni pripravci koji se najčešće apliciraju u obliku krema ili gelova.

U sklopu anti-age programa pružamo i nutricionističko savjetovanje koje doprinosi sveukupnom boljem stanju organizma.

Menopauza

Prve promjene primjećujemo već u dobi od 35 godina. te se nakon toga razdoblja kod žena javlja tzv. perimenopauza odnosno razdoblje koje može trajati i gotovo 10 godina do samog kraja menstrualnog ciklusa – menopauze.

Hormonalnu neravnotežu želimo regulirati na što prirodniji način i tako izbjeći neželjene nuspojave. Bio-identični hormoni su po svojoj molekularnoj strukturi najsličniji hormonima koji se nalaze u našem organizmu.

Promjene koje su povezane s hormonskom neravnotežom kao što su PMS, miomi, dobroćudne ciste na jajnicima, nalazimo i prije spomenutog razdoblja perimenopaze i menopauze, a one se također mogu tretirati na ovaj prirodniji način.

Pristup svakoj pacijentici je strogo individualan. Tek nakon cjelokupne analize općeg stanja organizma i procjene rizika za pojedine bolesti, vrši se i analiza hormonskog statusa iz sline, krvi i urina.

Na osnovu dobivenih nalaza propisuje se magistralni pripravak za izradu gela ili kreme.

Prednost je bio-identičnih hormona nad klasičnom hormonalnom terapijom, kod koje tablete uvijek sadrže istu dozu hormona koja je ili previsoka ili neučinkovita za pacijenticu, i u tome što se ne uzimaju na usta pa ne prolaze kroz želudac i jetru na putu do receptora, a količinu je moguće prilagoditi individualnim potrebama. Terapijom bio-identičnim hormonima rabimo upravo onu dozu koja će postići željeni učinak.

Liječenje neplodnosti

U novije doba neplodnost je zdravstveni problem koji zahvaća otprilike 15% parova reprodukcijske dobi.

U postupak obrade neplodnosti treba krenuti ukoliko par ne uspijeva ostvariti trudnoću nakon godinu dana nezaštićenih odnosa. Ako je žena starija od 35 godina s obradom treba započeti nakon 6 mjeseci nezaštićenih odnosa koji nisu urodili trudnoćom.

Za postupak obrade potrebno je učiniti sljedeće pretrage: ginekološki pregled i PAPA test, transvaginalni UZV pregled 12. dan ciklusa (praćenje ovulacije), cervikalne brisove na aerobe, klamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu, osnovni hormonski status 3.-5. dan ciklusa te 21. dan ciklusa, ispitivanje prohodnosti jajovoda, spermogram i mikrobiološku obradu ejakulata.

Priprema za trudnoću

Ukoliko planirate trudnoću uz standardne preporuke da posjetite ginekologa i napravite uobičajeni pregled, PAPA test i UZV, bilo bi poželjno učiniti cervikalni bris na klamidiju, ureu i mikoplazmu, aerobe te urinokulturu, te na taj način isključiti infekciju koja može ugroziti trudnoću.

Također, preporuča se i kontrola kod stomatologa.

Nadoknadu folne kiseline od 800 g dnevno potrebno je započeti tri mjeseca prije planirane trudnoće.

Ukoliko uzimate određene lijekove, potrebno je savjetovati se s liječnikom o njihovoj eventualnoj štetnosti za trudnoću.

Savjetujemo

Maksimalno izbjegavanje izlaganju toksičnim tvarima ili izvorima zračenja kod kuće i na poslu.

Buduća trudnica treba se hraniti zdravo, ne konzumirati alkohol i ne pušiti, izbaciti toksine iz organizma, smanjiti stres, pravilno njegovati tijelo i baviti se redovitom fizičkom aktivnosti.

Ipak, u Dermatologiji Ivana Nola volimo reći kako je najvažnije opustiti se i uživati jer je trudnoća sigurno najljepše razdoblje u životu svake žene.

Vođenje trudnoće

U Dermatologiji Ivana Nola možemo nadzirati Vašu trudnoću, vršiti redovite kontrole, informirati Vas te pripremiti za porod.

Prvi pregled u trudnoći preporuča se učiniti desetak dana od izostanka menstruacije.

Vaginalnim UZV pregledom utvrđujemo radi li se o urednoj trudnoći koja se nalazi u maternici.

PAPA test

Pri prvom pregledu preporuča se učiniti PAPA test te eventualno brisove na klamidiju, ureaplazmu, mikoplazmu i aerobe. U razgovoru s trudnicom o događanjima iz proteklih trudnoća ili o bolestima iz obitelji saznajemo o mogućim komplikacijama. Ukoliko se radi o prvoj trudnoći, daju se i posebni savjeti. Nakon toga se ordiniraju klasične pretrage u ranoj trudnoći; KG, Rh, testovi senzibilizacije, HBs-Ag, antitreponemski test, GUK, KKS, TSH, urin sa sed te eventualno i urinokultura.

Ukoliko se radi o urednoj trudnoći, pregledi se vrše u razmaku od 4 tjedna do 32. tjedna. Nakon 32. tjedna pregledi su u razmaku od 2 – 3 tjedna, a nakon 36. tjedna savjetujemo daljnje kontrole vršiti u ustanovi gdje se planira porod.

Prilikom svakog trudničkog pregleda mjeri se krvni tlak, tjelesna težina i vrši pregled mokraće.

Na drugom pregledu koji je u razdoblju između 11. i 14. tjedna trudnoće preporuča se učiniti „kombinirani test“. To je korisna neinvazivna pretraga kojom možemo isključiti postojanje kromosopatije – Downovog sindroma sa sigurnošću od 95%. Ukoliko se ne učini ova pretraga, može se od 15. tjedna učiniti Double ili Triple test, ali pouzdanost ovih testova je daleko manja.

Dodatne pretrage koje savjetujemo učiniti su sljedeće: u 20. tjednu tzv. anomaly scan, u 28. tjednu ponovljena KKS, Fe i OGTT, kod Rh negativnih trudnica ponoviti testove senzibilizacije te u razdoblju od 35. do 37. tjedna preporuča se učiniti bris međice i perineuma na BHSB.

Test Amnisure

Prsnuće vodenjaka ponekad nije lako razlikovati od otjecanja mokraće ili pojačanog iscjetka iz rodnice. Sve donedavno nije postojala jednostavna, a visoko točna i neinvazivna metoda za utvrđivanje prsnuća vodenjaka. Danas je, uz preporuku Europskog perinatološkog društva, dijagnozu moguće postaviti unutar 5 – 10 minuta s dokazanom točnošću od 99%, i to uz pomoć Amni Sure testa koji na temelju monoklinskih protutijela, kojim se u sekretu rodnice utvrđuje prisutnost bjelančevine PAMG-1 odnosno biljeg plodove vode.

Nepravodobno prepoznato prijevremeno prsnuće vodenjaka jedan je od uzroka prijevremenog poroda i komplikacija koje zahtijevaju intenzivno liječenje majke i novorođenčeta, najčešće zbog razvoja opasnih infekcija.

4D UZV pregled

3D / 4D UZV

U Dermatologiji Ivana Nola primjenom 3D / 4D UZV uređaja možemo bolje pratiti trudnoću, najljepše i najuzbudljivije razdoblje u životu žene.

Ovaj aparat omogućuje detaljan prikaz anatomije djeteta te djetetove pokrete u stvarnom vremenu.

Postaje nam vidljiva morfologija lica, trupa, šaka i stopala te mimika lica.

4D UZV

4D UZV uređajem možemo zabilježiti fotografije i filmove koji će ostati u trajnoj uspomeni.

Također, ovim se pregledom uspostavlja emocionalna veza između roditelja i još nerođenog djeteta.

U Dermatologiji Ivana Nola primjenom 3D / 4D UZV uređaja jednako tako možemo bolje dijagnosticirati stanja u području maternice ili jajnika i lakše istražiti uzroke eventualne neplodnosti.

Savjetovalište za kontracepciju

Nakon dobro uzete anamneze, pregleda i razgovora s pacijenticom, te uvida u laboratorijske pretrage i procjenu eventualnih rizika za pojedinu pacijenticu, zajednički se donosi odluka o izboru kontracepcije.

Osim kontracepcijskih uzimaju se obziri i druge svrhe koje je moguće ostvariti primjenom kontracepcije, kao što je regulacija ciklusa, smanjenje predmenstrualnih tegoba i pozitivan učinak na akne.

Stručnim savjetom želimo Vam pomoći u Vašem izboru.

Kolposkopija i biopsija

Kolposkopija je dijagnostički postupak u kojem se pomoću optičkog instrumenta, kolposkopa, pod različitim povećanjima i osvjetljenjima mogu pregledati stidnica, rodnica i vrat maternice.

Kolposkop ispitivaču omogućuje pregled pod povećanjem od 5 do 40 puta, a može se nadopuniti bojanjem sluznice različitim bojama (npr. 3% octenom kiselinom, lugol-jodnom otopinom) kako bi se precizno odredila lokalizacija i proširenost patološke epitelne lezije i po potrebi precizno uzeo uzorak biopsijom za točniju analizu.

Kolposkopijom dobivamo detaljan uvid u promjene koje su prvo detektirane u PAPA testu i tako lakše donosimo odluku o daljnjem liječenju pacijentice.

Letz biopsija se provodi ambulantno u lokalnoj anesteziji. Ciljano se uzima suspektni komadić tkiva koji se šalje na PHD analizu. U najvećem dijelu slučajeva to nije samo dijagnostička već i vrlo često terapijska metoda.

Polipektomija

Polip je duguljasta izraslina, dobroćudni tumor, s tankom peteljkom.

U polipoznom obliku se mogu javiti i različiti dobroćudni i zloćudni tumori pa je svaku tvorbu koja se vidi na vratu maternice potrebno dijagnostički obraditi.

Iako je zloćudna pretvorba u cervikalnom polipu rijetka, pojavljuje se u 0,2%-0,4% bolesnica.

Stoga će nam PHD analiza otkloniti sumnju na maligni proces.

Cijepljenje protiv HPV-a

Cijepljenje protiv HPV-a četverovalentnim cjepivom provodi se prema shemi 0, 2, 6 mjeseci.

Idealno vrijeme za cijepljenje je prije zaraze s četiri spomenuta genotipa HPV-a tj. prije prvih spolnih odnosa i nije neposredno vezano uz dob. Uzimajući u obzir da cjepivo štiti samo od bolesti uzrokovanih genotipovima HPV-6, HPV-11, HPV-16 i HPV-18 (približno 70 % karcinoma vrata maternice i 90 % genitalnih bradavica), ali ne i od zaraze drugim genotipovima HPV-a koji uzrokuju slične bolesti, cijepljenje protiv HPV-a postojećim cjepivom ne zamjenjuje dosadašnje rutinske postupke u svrhu prevencije karcinoma vrata maternice. Stoga je i u cijepljenih žena potrebno provoditi PAPA testove u jednakom opsegu i na jednak način kao i u necijepljenih žena. Cijepljenje nije isključivo vezano za spol, već bi trebalo cijepiti i djevojčice i dječake.

Cjepivo protiv HPV-a nema terapijski učinak pa nije indicirano za liječenje karcinoma vrata maternice, cervikalne displazije, displastičnih promjena vulve i genitalnih bradavica i ne primjenjuje se u svrhu sprječavanja napredovanja navedenih displastičnih promjena.