Gastroenterologija

Gastroskopija

Što je gastroskopija?

Gastroskopija je endoskopska pretraga koja omogućava liječniku pregled jednjaka, želuca i prvog dijela tankog crijeva (dvanaesnika).

 

Kada se radi gastroskopija?

Gastroskopijom se može otkriti što uzrokuje simptome kao što su žgaravica, bolovi u gornjem trbuhu, povraćanje i krvarenje. Također se koristi za provjeru postoje li upalne promjene sluznice jednjaka, ulkus želuca (čir) ili rani znakovi malignih oboljenja jednjaka i/ili želuca.

Tijekom samog postupka, liječnik može uzeti jednu ili više biopsija (malih uzoraka tkiva) za ispitivanja u laboratoriju.

 

Opis pregleda i posebne napomene

Detaljnije upute kako se pripremiti za gastroskopiju dobit ćete pri zakazivanju termina.

Pregled traje pola sata. U Dermatologiji Ivana Nola prema želji pacijenta pretragu provodimo u općoj anesteziji. PHD nalaz dostupan je za nekoliko dana.

Kolonoskopija

U Dermatologiji Ivana Nola nije nam cilj kolonoskopiju provoditi po prvi put kod smetnji od strane debelog crijeva (krvarenje, hemoroidi, zatvori, proljevi), već je cilj kolonoskopiju provesti na vrijeme, kao preventivnu pretragu, i to prema svjetskim protokolima od 45. do 50. godine, a ako je netko od članova obitelji imao karcinom debelog crijeva, pretragu treba obaviti već u 35. godini života.

Prije pretrage i zahvata potreban je pregled kirurga ili internista gastroenterologa, a priprema za kolonoskopiju počinje dan prije dogovorene pretrage.

Sastoji se od posebnog režima uzimanja tekućine i kombinacije preparata namijenjenih za čišćenje crijeva.
Priprema je vrlo važna.

Pretragu vrši specijalist kirurgije ili specijalist gastroenterologije.

Dermatologiji Ivana Nola kolonoskopija se prema želji pacijenta provodi u općoj anesteziji.

U tijeku kolonoskopije, ako se uoči polip ili više njih, odmah, u tijeku pretrage, budu odstranjeni i proslijeđeni na patohistološku analizu. Na taj način ujedno se i sprječava prelazak iz dobroćudnih polipa u zloćudnu promjenu.

Tako gledajući, možemo reći da je kolonoskopija osim dijagnostičke pretrage i preventivno-terapijski postupak.

Nalaz kolonoskopije se uz sliku dobije odmah, a PHD nalaz (histološki nalaz tkiva) obično nakon par dana.

Važno je još jednom napomenuti kako ne treba čekati simptome da biste došli na kolonoskopiju, treba je provoditi kao redovitu pretragu svakih pet godina, bez obzira na dob.

 

Opis zahvata i posebne napomene

Trajanje zahvata je do sat vremena. Pripremu za pregled dogovarate s liječnikom. Anestezija se daje prema želi pacijenta. Nalaz i slika dobiju se odmah, a PHD (histološki) nalaz u roku od nekoliko dana.