Hiperpigmentacija

Što je hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacije su nakupine pigmenta u bilo kojem tkivu, uključujući i kožu, a očituju se kao tamne mrlje, svijetlosmeđe do crne boje, najčešće na licu, rukama i drugim dijelovima tijela koji su izloženi suncu.

Zašto se javlja?

Hiperpigmentacije na koži nastaju zbog prekomjerne proizvodnje melanina, a mogu se javiti nakon akni, terapije određenim lijekovima, pod utjecajem hormonalnih promjena (trudnoća, uzimanje oralne kontracepcije), zbog prekomjernog izlaganja suncu, kao posljedica ozljede na koži, nakon laserske depilacije ili kozmetičkih tretmana poput mikrodermoabrazije ili kemijskih pilinga.

Koji su najčešći oblici hiperpigmentacije na koži?

Najčešći oblik hiperpigmentacija na koži su solarne ili staračke pjege koje nastaju na mjestima najveće izloženosti suncu kao što su lice, podlaktice i šake. Melazma koja se još naziva i maska trudnoće oblik je hiperpigmentacije koja nastaje zbog hormonalnih promjena u trudnoći ili zbog uzimanje oralnih kontraceptiva, a najčešće zahvaća lice. Postupalne hiperpigmentacije nastaju kao posljedica upale na koži, a najčešće ih susrećemo kod pacijenata koji se liječe od akni.

Tko je sve kandidat za uklanjanje mrlja?

Kandidat može biti svaka osoba koju mrlje smetaju ili želi ujednačiti ten.

Jesu li potrebne konzultacije?

Konzultacije ili pregled su prvi korak u određivanju tipa hiperpigmentacije i određivanju načina na koji se mogu odstraniti.
Pregled uključuje:

  • kompletnu anamnezu,
  • pregled kože,
  • određivanje postupka njege i tretmana,
  • određivanje mogućih rizika, i
  • određivanja cijene postupaka.

Koji se sve tretmani koriste u terapiji hiperpigmentacija?

Najčešće se u terapiji koriste medicinski kemijski pilinzi fitične, kojične i salicilne kiseline, mezoterapija, kao i lokalni pripravci koje pacijent nastavlja koristiti kod kuće.

Jesu li rezultati trajni?

Najčešće rezultati nisu trajni. Zbog procesa starenja, hormonalnih promjena ili daljnjeg izlaganja svjetlu odnosno UV zrakama, postepeno se stvaraju nove hiperpigmentacije.

Stoga je obavezno apliciranje krema s visokim zaštitnim faktorom, nošenje velikih sunčanih naočala i šešira.