Što su strije?

Strije nastaju kao posljedica prekomjernog istezanja kože, najčešće na trbuhu, bedrima, nadlakticama i natkoljenicama. U početku su crvenkasto-roza boje, a tek s vremenom izblijede.

Kada nastaju strije?

Strije nastaju često u tijeku naglog rasta u pubertetu, za vrijeme trudnoće, kod povećanja tjelesne težine ili mišićne mase, u terapiji oralnim kortikosteroidima i lokalnim steroidima, kao i u hormonalnoj neravnoteži.

Koji tretmani se koriste u terapiji strija?

U terapiji strija koriste se tretmani kemo-mezoterapije, karboksiterapije, terapija matičnim stanicama i frakcijska radiofrekvencija.

Koliko je tretmana potrebno?

Obično se provodi kombinacija tretmana u najmanje tri dolaska, u razmacima od 3-4 tjedna. Nakon toga, ovisno o rezultatu, postavlja se plan za dalje.

Jesu li tretmani bolni?

Tretmani su minimalno bolni, jer se prije tretmana na područje koje se želi tretirati, aplicira anestetska krema koja mora stajati na koži 30 minuta prije tretmana.

Mogu li strije u potpunosti nestati?

Strije ne mogu nikada u potpunosti nestati jer predstavljaju tip ožiljka na koži, ali nakon ovih tretmana postaju manje uočljive.

Više

Strije u trudnoći

S obzirom da se  u trudnoći zbiva niz imunoloških, endokrinoloških, metaboličkih i vaskularnih promjena, koža je u tom razdoblju posebno osjetljiva. Najčešća promjena na koži u trudnoći jest pojava strija.

Kao posljedica prekomjernog istezanja kože i utjecaja hormona često nastaju strije na bedrima, trbuhu i grudima. Kako bi se u trudnoći djelovalo na povećanje elastičnosti kože, savjetuje se primjena preparata koji sadrže stimulativne proteine koji djeluju na elastičnost kože. Često su ovi proizvodi obogaćeni alfa hidroksi kiselinama, vitaminom B5, silikonskim uljima i elementima u tragovima. No, primjena krema često nije dovoljna, pa se savjetuje provoditi i endermološke LPG tretmane.

Endermološki LPG tretmani

Endermološki LPG tretmani provode se u području ruku, na bokovima, te na donjim ekstremitetima, s ciljem smanjivanja otoka nogu i ruku. Drugi aparativni tretmani u trudnoći se ne provode.

Tek nakon poroda počinju se provoditi tretmani strija i terapija „viška kože“. Tretmani strija, od koji su najbolji kombinacija karboksiterapije i frakcijske radiofrekvencije, provode  se, dakle, nakon poroda, često u kombinaciji s LPG  endermološkim tretmanima u cilju „učvršćivanja“ kože i smanjivanja „viška kože“.

Karboksiterapija

Karboksiterapija je oblik terapije koja se primjenjuje u estetskoj dermatologiji. Brojne studije potvrdile su da karboskiterapija povećava elastičnost kože, djeluje na bolju cirkulaciju, pospješuje regeneraciju postojećeg kolagena i stimulira stvaranje novog.

Karboksiterapija je bezbolna metoda koja koristi bezbojni plin, ugljični dioksid koji se u vrlo malim količinama aplicira u točno određene slojeve kože, ovisno o problemu koji je potrebno tretirati. Trenutna reakcija na uneseni ugljični dioksid je pojačanje cirkulacije u tretiranoj regiji i njezino jače opskrbljivanje kisikom i hranjivim tvarima.

Karboksiterapija  djeluje na stvaranje novog kolagena i posljedično djeluje na učvršćivanje kože, sužavanje strija, njihovo „ispunjavanje“ i time rezultira njihovom manjom uočljivosti na površini kože.

Karboksiterapija je jedini tretman indiciran za stare i nove strije, koji djeluje na obnovu oštećenog kolagena, i koji se može koristiti kod svih tipova kože. Naime, istraživanja su dokazala da strije predstavljaju oštećenje kolagena i elastičnih vlakana, stoga se u tretmanu strija djeluje upravo na reorganizaciju i obnovu kolagena.

Obično je potrebno provesti najmanje tri tretmana u razmacima od 3-4 tjedna, najbolje u hladnom periodu godine. Broj tretmana je zbog posebnosti strija individualan, a ponekad je potrebno karboksiterapiju, radi postizanja još boljih rezultata kod vrlo zahtjevnih strija, kombinirati s frakcijskom radiofrekvencijom i mezoterapijom, a ponekad se kombinira i s terapijom matičnim stanicama.

U kombinaciji s karboksiterapijom nova tehnologija frakcijske radiofrekvencije uporabom mikro-igala omogućuje primjenu visoko kontrolirane RF energije izravno u točno određenu dubinu dermisa.

Dosadašnja iskustva potvrđuju učinkovitost ove tehnologije u tretmanu strija. To potvrđuju i histološki nalazi u kojima je prisutna proizvodnja novog kolagena i to već dva tjedna nakon prvog tretmana.

Tretman RF energije

Tretman RF energije u dermis provodi se putem sićušnih iglica, stvarajući mehaničke i termičke mikro-ozljede kolagena. U procesu cijeljenja kolagena sudjeluje niz čimbenika rasta (transformirajući faktor rasta beta-3, vaskularni endotelijalni faktor rasta, epidermalni faktor rasta i faktor rasta filoblast i stimulira se heat shock protein 27 i 72) koji reguliraju proliferaciju i diferencijaciju u stanicama kolagena. Ova stimulacija kolagena odvija se tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, tako da se rezultati zapravo razvijaju i primjećuju postupno.

Tretman se provodi uz primjenu anestetske kreme. Obično se savjetuje provesti 3-6 tretmana u razmacima od 3-4 tjedna u hladnom razdoblju godine.

Radiofrekvencijski uređaj, uz frakcijsku tehnologiju mikro-iglama, pruža i mogućnost uporabe unipolarnih i bipolarnih sondi za reduciranje masnih nakupina.

Ova tehnika u tretmanu strija stoji rame uz rame sa svjetskim, najmodernijim terapijama u ovome području.

Prije tretmana strija i ožiljaka, potreban je pregled, uzimanje detaljne anamneze i razgovor s dermatologom,  u cilju dobivanja svih potrebnih informacija, najčešće posve individualnih, koje su potrebne za uspješno provođenje tretmana.