Kolposkopija i biopsija

Kolposkopija je dijagnostički postupak u kojem se pomoću optičkog instrumenta, kolposkopa, pod različitim povećanjima i osvjetljenjima mogu pregledati stidnica, rodnica i vrat maternice.

Pregled kolposkopom ispitivaču omogućuje pregled pod povećanjem od 5 do 40 puta, a može se nadopuniti bojanjem sluznice različitim bojama (npr. 3% octenom kiselinom, lugol-jodnom otopinom) kako bi se mogla precizno procijeniti lokalizacija i proširenost patološke epitelne lezije i po potrebi precizno uzeti uzorak biopsijom za točniju analizu.

Kolposkopijom dobivamo detaljniji uvid u promjene koje su prvo detektirane u PAPA testu i tako lakše donosimo odluku o daljnjem liječenju pacijentice.

Letz biopsija se provodi ambulantno u lokalnoj anesteziji. Ciljano se uzima suspektni komadić tkiva koji se šalje na PHD analizu. U najvećem dijelu slučajeva to nije samo dijagnostička već i vrlo često terapijska metoda.

S obzirom da je HPV infekcija najčešća spolno prenosiva infekcija, u liječenje treba svakako uključiti i partnera. Kod muških pacijenata, kada je o HPV infekciji riječ, peniskopija se uz HPV genotipizaciju dokazala kao dijagnostička metoda u otkrivanju subkliničkih HPV genitalnih infekcija u asimptomatskih muškaraca. Jedino pravom dijagnostikom i liječenjem kliničkih i subkliničkih infekcija možemo stati na kraj uzajamnom prenošenju HPV-a i učestalosti pojave CIN-a i karcinoma.