Ožiljci i tetovaže

Ožiljci su jedna od čestih pojava na koži. Neželjeni su, posebice ukoliko se nalaze na licu.

Uzroci

Ožiljci se javljaju neminovno kao posljedica akni, ozljeda, opeklina ili uslijed nekog drugog oblika traume.

Simptomi

Kod uklanjanja ožiljaka treba definirati uklanja li se crvenilo, smanjuju li se ožiljci, ili pak korigiraju eventualni nedostaci volumena kože.

Cilj

Vratiti glatkoću i zdrav izgled kože u najvećoj mogućoj mjeri, vratiti joj volumen.

Tretmani

Svaka metoda ili tretman koristi se posebno za određenu vrstu ožiljka. Laser primjerice uklanja ožiljke i crvenilo, ali ne korigira nedostatak volumena kože. Radi li se o ožiljcima koji su duboki i ispod površine kože, tada se koriste tvari koje mehanički ispunjavaju nepravilnost na koži.

 1. subincizija
 2. dermaroller
 3. microneedling
 4. karboksiterapija
 5. medicinska dermoabrazija
 6. mezoterapija
 7. fototerapija
 8. laser tretmani CelluM6 uređajem i pixel radiofrekvencija
 9. hijaluronski fileri
 10. botulin ili peptid
 11. kemijski piling
 12. injekcije aktivnih supstanci

Više o uklanjaju ožiljaka

Zbog kozmetskog narušavanja i najmanji ožiljci mogu imati veliki fiziološki i psihološki utjecaj na bolesnika. Stoga su razvijene određene tehnike koje mogu umanjiti kozmetski neprihvatljive ožiljke. Većina tih postupaka provodi se rutinski u dermatološkim ambulantama, uz lokalnu anesteziju, ovisno o postupku. Valja istaknuti da niti jedan ožiljak ne može biti u potpunosti “izbrisan” s površine kože te da niti jedna tehnika ne može dovesti izgled kože u stanje kao prije ozljede, odnosno ožiljavanja.

Najvažniji korak

U tretmanu ožiljka je konzultacija s dermatologom i spoznaja što bolesnika kod ožiljka najviše uznemirava. Slijedi odabir najboljeg postupka.  Ožiljci od akne mogu biti različitog tipa. Tako se razlikuju uleknuti ožiljci (engl. pitted acne scars), duboki i uski ožiljci (engl. ice pick scars), široki ožiljci jasno definiranih, okomitih, rubova (engl. boxcar scars), široki ožiljci slabije definiranih rubova (engl. rolling scars), zatim hipertrofični ožiljci (iznad razine kože), kao i ožiljci u vidu  depigmentacije ili hiperpigmentacije. S obzirom na to da je svaki ožiljak različit, zahtijeva i različit pristup, stoga su razvijene i različite tehnike koje se vrlo često i kombiniraju.

Nova tehnologija mikroplazme i refraktivne radiofrekvencije, Pixel radiofrekvencija, omogućava kontroliranu mikrotraumu površinskog dijela kože i područja vezivnog tkiva u koži, fokusiranim propuštanjem energije. Okolni netretirani dijelovi kože omogućuju brzi oporavak i bolje rezultate. Naime, primjenom Pixel radio-frekvencijske tehnologije koža je svježa, mekana i sjajna. Pixel radiofrekvencija je visoko efektivna za sve tipove kože, a pridržavanjem mjera zaštite od sunca može se koristiti i tijekom cijele godine.  Upravo fokusiranom energijom koja stimulira regeneraciju kože, smanjuje se neujednačenost pigmentacije a  učvršćivanjem dermalnog kolagena postižu se zavidni rezultati. Pixel tehnologija pruža potpuno drugu dimenziju u smanjivanju znakova starenja na koži. Oporavak je znatno brži nego nakon korištenje tradicionalnog CO2 lasera.

Dermoabrazija

Označava mehaničko uklanjanje površinskog sloja kože, a namijenjena je za ožiljke nakon akni, vodenih kozica, tetovaža, kao i za ublažavanje ožiljka nakon kirurškog tretmana. Uz pridržavanje svih mjera opreza i zaštite od sunca, prema preporuci dermatologa, za oporavak kože nakon zahvata obično je potrebno tri tjedna. Kod manjih defekata na koži dovoljan je jedan tretman, dok je kod onih dubljih tretmane potrebno ponavljati.

Injekcije kolagena i hijaluronske kiseline

Kolagen, prirodni protein životinjskog podrijetla, a u novije vrijeme i biotehnološki proizvedena hijaluronska kiselina (engl. NASHA, nonanimal stabilised hyaluronic acid), koriste se za tretman uleknutih ožiljaka i bora. Kozmetski zadovoljavajući učinak nastaje odmah, no nije trajan te ga valja ponavljati. Bolesnici koji boluju od autoimunih bolesti spadaju u grupu bolesnika kod kojih ovaj tretman nije dopušten.

Kemijski piling

Ovaj postupak namijenjen je uklanjanju površinskog sloja kože, stoga se preporučuje za tretman plićih ožiljaka nakon akni, a upotrebljava se i kod promjena na koži uzrokovanih suncem. Oporavak kože ovisan je o jačini kemijskog pilinga, a može trajati dva do tri tjedna. Jačinu kemijskog pilinga određuje dermatolog na temelju kliničke slike.

Mezoterapija

Predstavlja metodu multiplih injiciranja u kožu aktivnih tvari na razinu kože koja nam je potrebna kako bi  tretman mogao imati učinka. U ovoj terapiji koriste se kokteli aktivnih tvari koje određuje liječnik dermatolog koji ovu vrstu terapije provodi.

Karboksiterapija

Terapija koja predstavlja metodu subkutane primjene ugljičnog dioksida s ciljem  poboljšanja elastičnosti kože, poboljšanja cirkulacije, i stimulacijom regeneracije kolagena.

Na kraju valja istaknuti da sve ožiljke, bez obzira na vrstu traume koja ih je izazvala, valja kontrolirati kod dermatologa, koji će, ovisno o vrsti, pravodobno odrediti vrstu lokalnog pripravka ili tretmana. Na taj način nastoji se smanjiti mogućnost razvoja hipertrofičnih ožiljaka i keloida, odnosno zadovoljiti kozmetski učinak, naravno do određene mjere. Već je prije istaknuto kako nijedan proizvod i niti jedna metoda ne mogu u potpunosti ukloniti ožiljke, ali ih mogu učiniti glađima i manje vidljivima i na taj način postići sigurnost zadovoljstvo.

Više o uklanjaju tetovaža

Više o uklanjaju tetovaža pročitajte ovdje.