Kemijski piling

Kemijski piling

Kemijski piling koristi se za liječenje raznih kožnih problema, za smanjivanje bora, strija i ožiljaka, u terapiji akni i mrlja na licu, ramenima, dekolteu i rukama, kao i u tretmanima kože uslijed oštećenja od sunca, za poboljšanje cjelokupnog izgleda kože.

U tretmanu kemijskim pilingom različite vrste kiseline nanose se na kožu i dovode do eksfolijacije (ljuštenja) kože.

Rezultat – uklanjanje starih stanica kože i poticanje rasta novih stanica, koža postiže bolji tonus, izgleda sjajnije i zdravije, time ljepše i mlađe.

Pregled dermatologa

Na temelju pregleda, a ovisno o stanju vaše kože i Vašim očekivanjima, predložit ćemo Vam određenu vrstu kemijskog pilinga ili ciljanu i učinkovitu kombinaciju tretmana za poboljšanje i očuvanje vitalnosti i pomlađivanje kože. Na pregledu će se utvrditi i broj i učestalost tretmana, posve individualno i prilagođeno stanju Vaše kože.

Priprema

Posebna priprema nije potrebna. No, ovisno o vrsti pilinga dermatolog će vam dati detaljne upute o njezi kože prije i nakon kemijskog pilinga.

Opis i trajanje tretmana

Ovisno o vrsti kemijskog pilinga ovisi i trajanje pojedinog tretmana i njihova učestalost, no u načelu potrebno je nekoliko tretmana u razmaku od 7-14 dana.

Posebne napomene

  • Kemijske pilinge u našim područjima preporučeno je provoditi u hladnom periodu godine, dakle u jesen, tijekom zime i u rano proljeće. Nakon kemijskog pilinga ne preporuča se izlaganje suncu 3 – 4 tjedna, a obavezno je korištenje kreme sa visokim zaštitnim faktorom SPF50+.
  • U slučaju da ste skloni herpesu, liječnik će vam pri pregledu preporučiti preventivnu terapiju.
  • Depilaciju tretiranog područja valja izbjegavati 2 dana prije tretmana te najmanje 7 dana nakon tretmana.
  • Praktično je na tretman kemijskim pilingom ići sredinom tjedna, kako bi se očekivano ljuštenje odvijalo tijekom vikenda.

Nuspojave

Nakon tretmana može nastati prolazno crvenilo koje se povlači kroz nekoliko dana, jača eksfolijacija (ljuštenje kože) i prolazna hiperpigmentacija.

Saznajte više

Kemijski piling podrazumijeva upotrebu različitih vrsta kiselina koje se nanose na kožu kako bi dovele do ljuštenja površinskog sloja.

Efekt kemijskog pilinga ovisi o tome koja se kiselina upotrebljava u tretmanu.
Kemijski pilinzi su popularna metoda za poboljšanje teksture kože, reduciranje hiperpigmentacije i ublažavanje bora. Osim toga, koriste se kod terapije akni, rozaceje i melazme.

Danas, osim dobro poznatih glikolnih kiselina, koristi se i niz drugih pilinga koji se primjenjuju u kombinaciji s sredstvom za uklanjanje bora i dermalnim filerima i upravo ova kombinacija predstavlja gotovo čarobnu formulu za održavanje svježeg izgleda kože.

Vrste kemijskog pilinga

Prema dubini djelovanja u koži te ovisno o potrebi kože radimo površinski, srednje duboki i duboki kemijski piling:

Djeluje unutar epidermisa ne prodirući do njegovih dubljih slojeva.

Glikolna kiselina u ovom kemijskom pilingu čini kožu glatkijom i sjajnijom kod osoba koje nemaju vremena za oporavak od TCA ili fenolskog pilinga.

AHA se koristi za tanke bore, suha područja, neujednačenu pigmentaciju i pomaže u kontroli akni.

Trenutno su površinski pilinzi najčešće izvođeni, iako ne postižu potpuno poboljšanje dubokih bora ili opuštene kože, ali uvelike pridonose poboljšanju boje i teksture kože i tako osiguravaju svjež izgled.

Dopire sve do dermoepidermalne granice.

Trikloroctena kiselina (TCA) izravnava površinske bore, uklanja površinske nedostatke i ispravlja probleme s pigmentacijom. Može se koristiti i na vratu i na drugim područjima tijela, a tretman na licu traje oko 15 minuta.

Djeluje i u dermisu.

Provodi se fenolski piling ili „piling bez kirurškog noža“ namijenjen za kožu lica s jako dubokim borama i ostalim simptomima izrazitog oštećenja kože uzrokovanog suncem.

Ovim pilingom postiže se i redukcija viška kože na vjeđama (kemijska blefaroplastika), kao i nevjerojatno pomlađivanje područja oko ustiju (kemijska heiloplastika).

Prije provođenja ovog dubokog pilinga pacijenta treba upoznati sa svakim detaljem postupka, kao i činjenicom da oporavak traje 8 do 10 dana.

Djelovanje pilinga na kožu modulira liječnik i individualno ga prilagođava svakom pacijentu.
Na takav način, uz kombinaciju terapijskog niza nekoliko pilinga, moguće je dobiti izvrstan učinak pomlađivanja kože bez iritacije i bez ograničenja u svakodnevnom životu.

U slučaju da Vam neke od uputa nisu jasne, osjećate li nuspojave, ako sumnjate u uspješnost rezultata, nazovite nas za savjet ili se naručite za kontrolni pregled.