Lasersko uklanjanje kapilara

Opis tretmana i posebne napomene

Prije provođenja laserskog tretmana uklanjanja kapilara na licu, vratu i dekolteu dobit ćete detaljne upute dermatologa kako se ponašati tijekom i nakon tretmana.

Bitno je da se na lasersko uklanjanje kapilara treba odlučiti u hladnijem dijelu godine.

Prije tretmana na kožu se nanosi anestetska krema što sam tretman čini gotovo bezbolnim.

Broj potrebnih laserskih tretmana u prosjeku je 5 – 6 tretmana i to u razmaku od 3 – 4 tjedna. No, točan broj tretmana ovisi o veličini tretirane površine i gustoći kapilara.

Jedan tretman može trajati od 5 minuta do 30 minuta.

Nakon tretmana postoji blago crvenilo, no pacijent se odmah može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Ovisno o reakciji kože na tretirano mjesto nanosi se krema po savjetu dermatologa.

Izlaganje suncu dijela tijela koje se tretira laserom nije dopušteno najmanje mjesec dana od tretmana.

Na kožu je potrebno nanositi kremu za sunčanje visokog zaštitnog faktora SPF 50+.

Trajnost rezultata izrazito je individualna pa se tretmani održavanja najčešće provode svakih nekoliko godina.

Više

Što su hemangiomi?

Hemangiomi su crvene ravne ili ispupčene tvorevine, točnije to su umnožene kapilare  u obliku  crvenih točkastih promjena koje se mogu nalaziti bilo gdje na koži lica, trupa ili ekstremiteta.

 

Kako radi laser?

Laserska zraka prepoznaje crvenu boju kapilara i hemangioma, tj. hemoglobin u krvi koji je takozvana  ciljna kromofora te oslobađa veliku  toplinsku energiju kojom  koagulira  krv  i na taj način se izaziva i upalna  reakcija  tretirane  kapilare i hemangioma, te se posljedično sljepljuju stjenke kapilara i nakon nekoliko tretmana  kapilare su manje i  na kraju u potpunosti nestaju.

Tijekom tretmana osjeća se peckanje kože, ali se taj osjećaj peckanja umanjuje hlađenjem tretiranog područja  hladnim oblozima koji se apliciraju  i  odmah nakon laserskog tretmana.

 

Koliko tretmana  je potrebno  za uklanjanje  kapilara?

Broj  tretmana je individualan i ovisi  o broju i  veličini kapilara. U prosjeku  je  potrebno 3-4  tretmana s razmakom između tretmana od 3 do 4 tjedna.

Za  lasersko uklanjanje hemangioma potrebno je 1-2  tretmana, što ovisi  o veličini hemangioma. Za manje hemangiome često je dovoljan samo jedan  tretman.

 

U kojem dijelu  godine se  rade  laserski tretmani?

Laserski tretman najbolje je raditi u jesensko-zimskim mjesecima.

 

Koliko traje oporavak nakon laserskog tretmana?

Odmah  nakon laserskog tretmana  prisutno je  crvenilo i blagi otok tretiranog  područja koji prolaze  u roku od  24 sata. Također, normalna je pojava sitnih krastica na tretiranom području, koje nestaju za 3-4 dana, a mogu se slobodno prekrivati korektorom.

 

Koje su kontraindikacije za laserski tretman?

Ne  preporuča se  raditi laserski tretman  trudnicama i osobama  koje boluju od epilepsije.

 

Što je bitno u vezi s njegom kože nakon laserskog tretmana i koje su mjere prevencije?

Nakon laserskog tretmana potrebno je kroz 5-7 dana aplicirati  umirujuću i epitelizirajuću kremu koju propisuje  dermatolog. Obavezna je  zaštita od sunca s kremama SPF 50+ za sunčanih dana, najmanje  mjesec dana nakon tretmana laserom.

U cilju sprečavanja pojave novih kapilara preporučuje se upotreba krema SPF 50+  cijele godine.

Ne preporuča se solarij i sauna, konzumacija vrućih napitaka i jako začinjena i ljuta hrana.