Vijesti

Što kada oboli koža lica?

KAKO KOD AKNI POMAŽU KONTRCEPCIJSKE PILULE, DERMATOLOŠKI TRETMANI, ALI I PROMJENA PREHRANE?

Akne su kronična bolest i u pravilu se javljaju u pubertetskoj dobi, no mogu biti dugotrajan estetski i psihološki problem i kod starijih. Liječenje zahtijeva odlazak dermatologu koji će odrediti dobru terapiju koju je važno započeti u što ranijoj fazi. Način liječenja određuje se individualno. Kod nekih osoba rezultati su brzi i trajni, dok je u drugim slučajevima potrebno provesti višegodišnje tretmane liječenja i održavanja. Uzrok akni u najvećem broju slučajeva može se utvrditi sa stopostotnom sigurnošću. No obradu je neophodno učiniti kako bi se otkrio eventualni uzrok, osobito ako su akne praćene povećanom tjelesnom težinom i pojačanom dlakavošću. Presudni čimbenici su hormonska aktivnost (ulazak u pubertet), stres koji pokreće povećano lučenje hormona nadbubrežnih žlijezda, genetska predispozicija i uzimanje nekih lijekova. Simptomi akni su upaljena ispupčenja crvene boje ispunjena sadržajem. Neupaljene lojne žlijezde, tzv. epidermoidne ciste, mogu se pojaviti zajedno s aknama ili samostalno. Nakon nestanka rana mogu ostati mali ožiljci.

U liječenju akni potrebno je prije svega usporiti produkciju loja, pravilno očistiti pore, zaustaviti rast bakterija antiseptičkim ili antibiotskim pripravcima, uspostaviti ravnotežu fiziološke flore na površini kože, spriječiti razvoj novih akni i nastajanje ožiljaka ili postojeće učiniti manje vidljivima. Preporučuje se primjena lokalnih preparata – retinoida u obliku krema, gela i losiona u kombinaciji s dermatološkim tretmanima koji su odlični saveznici u borbi protiv akni, ali i smanjenju vidljivosti ožiljaka.

Liječenje akni obično traje više mjeseci, a uključuje čitav niz lokalnih preparata koji se često kombiniraju s lijekovima i dermatološkim tretmanima. Naime, zabluda je da se srednje teški i teški oblici akni mogu izliječiti samo lokalnim pripravcima kao što su losioni, kreme ili gelovi. Ova vrsta pripravaka može biti djelotvorna samo kod blagih oblika akni. Ovisno o uzrocima akni, vrlo često potrebno je provoditi i tretmane održavanja, jednom mjesečno ili jednom u 4 do 6 tjedana.

Liječenje akni obično traje više mjeseci, a uključuje čitav niz lokalnih preparata koji se često kombiniraju s lijekovima i dermatološkim tretmanima

dr. ivana nola
Je li preporučljivo koristiti šminku unatoč aknama?

Slobodno se mogu koristiti puderi za lice kako bi se prikrile promjene. Danas postoje dermatološki testirani puderi, namijenjeni problematičnoj koži, s antiseptičkim učinkom, uvelike doprinose samopouzdanju i sigurnosti kod osoba s aknama kako bi one što lakše prolazile kroz njihovo liječenje. Takvi puderi postoje u različitim nijansama i teksturama te se mogu prilagoditi svim tipovima kože. Tijekom terapije akni vrlo često potrebno je koristiti i sredstvo za zaštitu od sunca, oznake SPF 30 do SPF 50+, čije su formulacije prilagođene problemu na koži lica, tako da variraju od laganih fluida do kompaktnijih pudera za prikrivanje većih nepravilnosti na koži.

Koje su najčešće pogreške koje radimo kada govorimo o problemu akni?

Česta je pogreška očekivanje da će se nakon prvog posjeta dermatologu i jednog tretmana akne riješiti. Akne se vrlo rijetko mogu riješiti u mjesec ili dva, akne se u prosjeku liječe šest mjeseci. Ovisno o tome kada su se akne pojavile, one koje su nastale ranije u životu, u pubertetu, u principu će zahtijevati dulje liječenje za razliku od onih koje se razviju kasnije u životu. To nije definitivno pravilo, no vrlo često je to slučaj. Mnogi koji imaju problem s aknama misle da nije potrebno odlaziti dermatologu te da je dovoljno kupiti kremu ili losion komercijalnog tipa, no to neće biti dovoljno u liječenju. Takvi su proizvodi potrebni kao osnovna njega, za održavanje i čišćenje koje se provodi kod kuće ujutro i navečer, no kao terapija neće biti dovoljni jer nadogradnja ovisi o stupnju akni i o eventualnom problemu koji je do akni doveo.

Kako kontracepcijske pilule pomažu kod akni?

Za nastanak akni jedan od bitnih čimbenika je utjecaj hormona testosterona koji djeluje na lojnice. On ih aktivira i lojnice izlučuju više loja, tako se zapravo upaljuju i na površini se stvara rožnati čep oko izvoda akne. Da bi se učinak testosterona ublažio, daju se kontracepcijske pilule. No nisu uvijek idealna terapija. Propisuju se ako postoji ginekološko opravdanje za takvu terapiju. Terapija kontracepcijskim pilulama daje se u suradnji s ginekologom, znači potrebna je šira obrada. One se uvode u terapiju, ali ne uvijek i ne za svaku ženu. Dakle, takva odluka je vrlo ozbiljna jer kod nekih žena može se dogoditi da po prestanku uzimanja pilula dođe do pogoršanja akni.

Kakva je veza između prehrane i akni?

Prehrana može imati učinak na akne, ali ne kod svake osobe. U jednom istraživanju osobe koje su imale akne bile su podijeljene u dvije grupe. Jedna grupa provodila je dijetu, a druga grupa nije. Kod tih ispitanika vidjelo se da se kod nekih ljudi koji su držali dijetu akne nisu ni najmanje popravile, a kod nekih osoba došlo je do znatnog smirenja akni. To znači da ne možemo prehranu postaviti kao strogu definiciju u liječenju akni, ali općenito je bitno zdravo se hraniti. Potrebno je izbjegavati suhomesnate proizvode, jaja, mlijeko, šećer. Akne se različito ponašaju, pacijent mora pomoći liječniku i reći je li primijetio da nakon konzumiranja određene namirnice dolazi do smirivanja ili pogoršanja akni. U današnjem liječenju akni provodi se i testiranje na gluten jer on može imati utjecaj na akne.

Koji su najnoviji dermatološki tretmani koje koristimo za liječenje akni?

Tajna dermatoloških tretmana koje u žargonu nazivamo “bye bye akne” jesu različiti dermatološki pripravci namijenjeni za profesionalnu uporabu uz posebnu tehniku mikrokirurgije akni koja na licu ne ostavlja ožiljke. Kada prijeđemo tu fazu u kojoj su potrebni tretmani ovoga tipa, prelazimo na tretmane održavanja, to su HydraFacial tretmani. Uz osnovnu njegu kod kuće koja sadrži umivanje sindetom namijenjenom određenom tipu kože uz korištenje masažera, čišćenje lica micelarnom otopinom, nanošenje dnevne i noćne kreme te u kombinaciji s profesionalnim tretmanima, vrlo često je potreban još jedan oblik dermatološke terapije. To je terapija lijekovima na usta, a vrsta, doza i ritam primjene moraju se odrediti na temelju kliničke slike. Ono što bih voljela naglasiti jest da danas velik broj ljudi, bez obzira na to jesu li medicinske struke ili nisu, željelo bi oponašati dermatologe i biti dermatolozi na temelju viđenog na YouTubeu ili drugdje. U liječenju dermatoloških problema treba imati veliko iskustvo, a prije toga kompletnu spoznaju i razumijevanje procesa nastanka problema i zašto se u određenim slučajevima određeni pripravci moraju primijeniti. Stoga bi ipak liječenje akni ipak trebalo ostaviti apsolutno i isključivo dermatolozima.

25.02.2020. , , , ,